5 maja br. Żywieckie Centrum Kultury i klub bokserski ”Czarni Góral Żywiec”  zorganizowali  w Żywcu turniej bokserski o ”Ciupagę Góralską”, przed laty cieszący się wielkim zainteresowaniem zawodników z całego kraju. Tym razem w żywieckim  amfiteatrze Pod Grojcem  stoczono 25 walk, występowali zawodnicy i zawodniczki w różnym wieku i różnych wagach: kadeci, juniorzy, seniorzy z klubów: 06 Kleofas AZS AWF Katowice, KS Garda Gierałtowice,  SKB Beskid Dragon Bielsko-Biała, KB Puncher Cieszyn, TS Czarni Góral Żywiec, JKB Jawor Team Jaworzno, KS Start Częstochowa, KS Górnik Sosnowiec, MOSM Tychy,  KS KnouckQut Bielany Warszawa, KS Górnik Wieliczka, KB Ring Bielsko-Biała, KKB Kraków, BKS Jastrzębie Zdrój, KSW Boxing Odra Wodzisław Śląski, San Paulo Masłońskie, RMKS Rybnik, Akademia Boksu Roberta Gortata Jaworzno, SKB Kincz Brenna, TS Wisła Kraków, Krakowski Klub Bokserski, Armenia KKB.

Kiedyś przed laty w Żywcu były organizowane co roku dwa turnieje, o Ciupagę Góralską i Kapelusz Góralski,  jak powiedział Burmistrz Żywca Antoni Szlagor,  jest czas aby wrócić do tradycji i zapowiedziano, że jesienią odbędzie się turniej o ”Kapelusz Góralski”.